Deschiderea
aplicaţiei
Lansarea în execuţie se realizează astfel: Start → Toate Programele → Microsoft Excel
(Start→ All Programs → Microsoft Excel.)
După lansarea în execuţie a programului, pe ecran apare fereastra
Excel, prezentată în figura următoare.
Lucrarea creată în Excel se numeşte Registru (Book, Workbook). Fiecare registr conţine un anumit număr de foi de calcul (Sheet, Worksheet) şi foi cu diagrame (Chart). Interfaţa Excel conţine elemente cunoscute din alte aplicaţii Office (bara de titlu, bara de meniu, bare de instrumente, bara de stare, panoul de activitate, şi barele de defilare), precum şi elemente specifice (zona de lucru, caseta nume, bara de formule).
Zona de lucru este constituită din foaia de calcul curentă. Aceasta este împărţită în coloane şi linii (rânduri). Coloanele sunt numerotate alfabetic de la A la IV, iar rândurile, numeric, de la 1 la 65536. Intersecţia dintre un rând şi o coloană se numeşte celulă (cell). Fiecare celulă are o adresă formată din literele coloanei urmată de numărul rândului, la intersecţia cărora se află. Casetă Nume (Name Box), situată pe bara de formule, sub barele de instrumente în partea stângă, afişează adresa celulei curente şi permite deplasarea rapidă la o anumită celulă a cărei adresă se tastează în casetă.
Bara de formule (Formula Bar) permite afişarea şi editarea conţinutului celulei curente Afişarea sau ascunderea barei de formule şi a casetei nume se realizează prin bifarea sau debifarea opţiunii Bară de formule (Formula Bar) din meniul Vizualizare (View).
În stânga barei de defilare orizontală se situează lista cu indicatoarele foilor de calcul şi butoanele pentru deplasarea între acestea:
- vizualizare începutului listei;
- deplasarea listei spre început cu o foaie;
- deplasarea listei spre sfîrșit cu o foaie;
- vizualizare sfîrșitului listei;
Fiecare foaie electronică de calcul are un nume implicit Foaie1 (Sheet1). O celulă dintr-o foaie de calcul va fi referită în formulele de calcul prin nume foaie!referinţă celulă, (exemplu: Sheet1!A1) dacă referirea se realizează în altă foaie de calcul decât cea curentă. Dacă referirea se realizează în foaia de calcul curentă celula va fi referită doar prin referinţa sa (exemplu: A1).
Salvarea unui registru/foaie de calcul
Într-o sesiune de lucru în Excel se poate crea un nou registru prin Fişier → Nou (File → New) se alege şablonul dorit din panoul de activităţi. Şablonul Registru de lucru necompletat (Blank Workbook) conţine numai foi de calcul goale, dar alte şabloane conţin foi completate parţial şi cu indicaţii de completare. Salvarea fişierelor Excel se realizează din Fişier → Salvare (File → Save). În cadrul acestei operaţii se stabilesc următoarele opţiuni: numele fişierului, locaţia (folderul de stocare) şi tipul fişierului. Documentele create cu Excel sunt implicit de tipul Registru de lucru Microsoft Excel (Microsoft Excel Worksheet) cu extensia .xls.
Schimbarea opţiunilor de salvare ale fişierului curent se realizează din Fişier → Salvare Ca (File → Save As).
Комментариев нет:
Отправить комментарий