Utilizarea funcțiilor

Definirea şi clasificarea funcţiilor

Funcţiile sunt formule complexe predefinite, care execută o serie de operaţii cu o gama de valori specificate. Funcţiile, asemenea formulelor, permit introducerea de valori în celulele foii de calcul. Prin intermediul lor se pot efectua calcule matematice şi logice, prelucrări de texte, căutări de informaţii despre foaia de calcul activă. Ele sunt mai simple, mai uşor de scris şi ocupă mai puţin spaţiu în bara de formule. De exemplu,
pentru a aduna valorile celulelor A1, B1, C1 se poate introduce funcţia =SUM(A1:C1) în loc de =A1+B1+C1. Funcţiile acceptă informaţii numite argumente şi returnează rezultate. Rezultatele pot fi: valori numerice, texte, referinţe, valori logice, matrici sau informaţii despre foaia de calcul.
Orice funcţie trebuie să conţină următoarele trei elemente:
• semnul egal, care arată că urmează funcţia;
• numele funcţiei, care indică operaţia ce va fi executată;
• argumentele, care indică adresele celulelor cu ale căror valori va opera funcţia, valori
de tip text, valori logice, tablouri de elemente, valori numerice.
Textele folosite ca argumente se introduc între ghilimele şi pot avea maxim 255 caractere, inclusiv ghilimelele. Dacă textul conţine el însăşi ghilimele, atunci acel cuvânt se va scrie între ghilimele duble. Pentru a afişa o celulă goală, se folosesc ghilimele consecutive.
Funcţiile pot fi introduse fie cu ajutorul tastaturii, fie prin utilizarea caracteristicii Paste Function. Generarea funcţiilor se poate face din banda de instrumente standard sau din bara de formule.




În banda de instrumente standard se găseşte opţiunea Formulas care deschide o nouă bandă, cu butoane pentru diferitele tipuri de funcţii gestionate de biblioteca Function. Aici se află butonul AutoSum(Σ), utilizat în efectuarea sumei unui domeniu şi butonul Insert Function, ce ghidează programatorul în procesul de scriere a oricărei funcţii. De exemplu, pentru funcţia Product(C11/(H11)) afişează tabelul „Introducerea argumentelor pentru funcţii”.
Elementele din bara de formule şi din banda de instrumente standard care se referă la funcţii sunt:
Pentru a introduce mai uşor o funcţie este posibilă utilizarea facilităţii Insert Function. Se procedează în felul următor:
• se selectează celula în care se va insera funcţia;
• se execută click pe butonul Insert Function, de pe banda Formulas care deschide caseta Insert Function;
• Se selectează din lista category: tipul funcţiei care se doreşte a fi inserată şi aplicaţia Excel afişează numele categoriilor disponibile;
• Se selectează funcţia, care se doreşte a fi inserată din lista Select function şi apoi se execută click pe butonul OK.




Комментариев нет:

Отправить комментарий